Odpowiednia dieta stanowi jedno z najważniejszych narzędzi profilaktycznych, chroniąc nas przed infekcjami. Prawidłowo zbilansowany jadłospis pozwala na dostarczenie optymalnej ilości witamin i minerałów, które wspierają naturalną odporność. Zastanawiasz się, jakich produktów nie powinno zabraknąć w codziennej diecie? Nie wiesz, jakie składniki odżywcze są najważniejsze? Odpowiedzi poznasz w poniższym artykule!
Jak zadbać o odporność organizmu?
W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych. To właśnie wtedy należy pamiętać o codziennym wspieraniu odporności, co znacznie zmniejszy ryzyko wystąpienia przeziębienia i grypy. Pamiętaj tym samym o regularnym uprawianiu sportu, zdrowym śnie i odpoczynku oraz skomponowaniu odpowiedniej diety, która wspomoże układ immunologiczny.
Szczególnym wyzwaniem może okazać się ułożenie diety dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych. Choroby przewlekłe, dolegliwości wieku podeszłego oraz rekonwalescencja po operacji mogą prowadzić do występowania niedoborów, które negatywnie wpływają na układ odpornościowy. W takiej sytuacji warto sięgnąć po żywienie medyczne dostępne na stronie zywieniemaznaczenie.pl, które pomoże w zaspokojeniu szczególnych potrzeb dzieci, osób starszych i dorosłych pacjentów.
Jakie witaminy i minerały wspierają system immunologiczny?
Do najważniejszych związków, które ułatwiają zachowanie zdrowia, należy witamina D, na której niedobór jesteśmy szczególnie narażeni w okresie jesienno-zimowym. Ma to związek z ograniczoną ilością światła słonecznego, które warunkuje syntezę tej witaminy w skórze. Sięganie po suplementy diety z witaminą D zmniejsza ryzyko zachorowania, jednocześnie wspierając organizm w walce z bakteriami i wirusami. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć także witaminy C, którą znajdziemy w owocach cytrusowych, rokitniku oraz żurawinie. Związek pobudza produkcję interferonu, czyli białka odpowiedzialnego za zwalczanie drobnoustrojów. Wspomaga przy tym działanie limfocytów T i B, zaliczanych do elementów odporności nabytej.
W Twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć dodatkowo produktów spożywczych bogatych w cynk. Znajdziemy go w podrobach, mięsie, pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz otrębach pszennych. Odpowiada za przepływ informacji między komórkami układu immunologicznego, przez co skutecznie stymuluje odporność. Aktywuje wydzielanie tymuliny – hormonu odpowiedzialnego za produkcję limfocytów T. Ze względu na niską przyswajalność niekiedy konieczna może okazać się suplementacja cynku.
Jakich produktów spożywczych nie może zabraknąć w codziennej diecie?
Zastanawiasz się, po które produkty spożywcze warto sięgnąć? Przede wszystkim nie zapomnij o warzywach i owocach, które stanowią najlepsze źródło witamin i minerałów. Zalecenia WHO sugerują spożywanie 400 g owoców i warzyw dziennie w 5 porcjach. W ten sposób zapobiegniesz powstawaniu najpoważniejszych niedoborów i zadbasz o swoją odporność, także w okresach większej podatności na infekcje.
Podczas układania jadłospisu nie zapomnij o kiszonkach oraz sfermentowanych przetworach mlecznych. Kefiry, jogurty oraz maślanki stanowią ważne źródło probiotyków. Przyczyniają się tym samym do zachowania prawidłowej mikroflory jelitowej, co bezpośrednio przekłada się na stan układu immunologicznego.
Materiał zewnętrzny